Tarta migdałowa z gruszkami


Wspaniała tarta migdałowa z gruszkami zapewne umili niejeden podwieczorek. Kruchy maślany spód, nadzienie migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto i zatopione w nim gruszki gotowane w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej…?

Tarta migdałowa z gruszkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 140 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Masa migdałowa:

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 180 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek likieru Amaretto

Gruszki:

  • 4 gruszki
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 goździki

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka i zmielone migdały. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ostrożnie przekładamy i wylepiamy formę do tarty o średnicy 27 cm i wysokości około 3,5 cm. Jeśli się rozerwie dolepiamy palcami. Nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy ryż, fasolę lub specjalne kulki, które obciążą ciasto. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez około 15 minut.

Gruszki:

Do garnka wlewamy wino, wodę i dodajemy miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 20 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotujemy dłużej, ale uważamy żeby ich nie rozgotować. Ugotowane gruszki wyjmujemy i studzimy.

Z pozostałego syropu możemy zrobić aromatyczny napój 😉 Wystarczy, że dolejemy wody mineralnej, żeby nie był za słodki i schłodzimy. Podajemy koniecznie z kostkami lodu.

Masa migdałowa:

Wszystkie składniki razem miksujemy.

Na podpieczony spód tarty wykładamy masę migdałową, na wierzch układamy gruszki i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tartaletki z masą migdałową i gruszką

Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną

Placek migdałowy z gruszkami

Crumble z gruszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *