Dzisiaj kuchnia Chińska, a mianowicie stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus. To proste danie z woka przygotujecie bardzo szybko, i do którego z pewnością będziecie wracać.
Do przyrządzenia tej potrawy użyłam grzybów snow fungus (pot. śnieżny grzyb, srebrne ucho, biała galaretka, grzyb chryzantema). Mają jędrną konsystencję oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu świetnie przejmują smaki potraw. Po namoczeniu stają się półprzeźroczyste, wyglądem przypominają koralowce.
Stir-fry z kurczakiem, pak choi i grzybami snow fungus
Składniki:
- 2 kapusty pak choi
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 10 g grzybów snow fungus (opcjonalnie grzyby mun)
- 1 średnia marchewka
- 1 dymka (sam szczypior)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- około 3 łyżek oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos:
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatkowo:
- ugotowany ryż
- uprażony sezam do posypania
Przygotowanie stir-fry z kurczakiem:
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać sos sojowy, skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
Grzyby snow fungus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Pak choi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, szczypior na kawałki (około 4 cm).
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć na większym ogniu. Przełożyć na talerz. Do tej samej patelni dolać 1 – 2 łyżki oleju, wrzucić drobno posiekany czosnek i pokrojone warzywa: marchewkę, pak choi i cebulę. Podsmażyć mieszając, aż lekko zmiękną ale nadal będą jędrne (około 3 minut). Następnie dodać mięso oraz odsączone i lekko posiekane grzyby snow fungus. Wlać przygotowany sos i mieszając gotować około 1 – 2 minut. Na koniec wrzucić dymkę i wymieszać. Podawać posypane sezamem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: