Ciastka francuskie z serem i borówkami to ekspresowa słodka przekąska, idealna dla niespodziewanych gości. Prosta i pyszna! 🙂
Ciastka francuskie z serem i borówkami
Składniki (na 12 sztuk):
- 300 g ciasta francuskiego
- 250 g zmielonego twarogu półtłustego
- 1 łyżka śmietany 18 % (opcjonalnie, gdyby twaróg był za gęsty)
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- borówki
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć twaróg. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i zmiksować.
Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu nakładać po łyżeczce sera, rozsmarować go zostawiając nieposmarowane brzegi (około 1 cm) i posypać borówkami. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 12 – 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: