Ciastka francuskie z serem i borówkami


Ciastka francuskie z serem i borówkami to ekspresowa słodka przekąska, idealna dla niespodziewanych gości. Prosta i pyszna! 🙂

Ciastka francuskie z serem i borówkami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 1 łyżka śmietany 18 % (opcjonalnie, gdyby twaróg był za gęsty)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Do miseczki przełożyć twaróg. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i zmiksować.

Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu nakładać po łyżeczce sera, rozsmarować go zostawiając nieposmarowane brzegi (około 1 cm)  i posypać borówkami. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 12 – 15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Rogaliki z ciasta francuskiego z Nutellą i malinami

Rożki francuskie z truskawkami i agrestem

Ciastka francuskie jabłkowo – migdałowe

Ptysie z bitą śmietaną, mascarpone i owocami

Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *