Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i chili to pyszny dodatek do obiadu czy kolacji i banalnie prosty do przygotowania. Może być też samodzielną przekąską 🙂
Składniki:
- około 16 malutkich młodych ziemniaczków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- szczypta chili
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie wyszorować (nie obierać) i ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzić i dodać oliwę z oliwek, czosnek niedźwiedzi i chili. Wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozgnieść. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 – 20 minut, aż będą zrumienione.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką
→ Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
→ Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej
→ Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla
→ Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli