Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem


Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem, czosnkiem niedźwiedzim i chili to pyszny dodatek do obiadu czy kolacji i banalnie prosty do przygotowania. Może być też samodzielną przekąską 🙂

Rozgniecione ziemniaki pieczone z parmezanem

Składniki:

  • około 16 malutkich młodych ziemniaczków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta chili
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie wyszorować (nie obierać) i ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzić i dodać oliwę z oliwek, czosnek niedźwiedzi i chili. Wymieszać. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozgnieść. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 – 20 minut, aż będą zrumienione.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem

Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej

Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla

Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *