Są tu miłośnicy bezy? 🙂 Jeśli tak, to zapraszam na pyszny tort bezowy z kremem z awokado i limonką. Chrupiące na zewnątrz blaty bezowe i piankowe w środku, przełożone kremem na bazie serka mascarpone z miąższem awokado i sokiem z limonki. Mniam…
WAŻNE! Tort przełożyć 1, 2 godziny przed podaniem, bo awokado po jakimś czasie ściemnieje.
Składniki:
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- skórka starta z 1 limonki
- szczypta soli
Krem z awokado:
- 2 dojrzałe awokado (użyłam Hass)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Blaty bezowe:
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.
Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać startą skórkę i sok z limonki, wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.
Krem z awokado:
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować blenderem na gładki mus. Następnie dodać serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Zmiksować.
Na jednym blacie bezowym rozprowadzić przygotowany krem i przykryć drugim blatem. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Tort bezowy z czekoladą i malinami
→ Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi