Tort bezowy z kremem z awokado i limonką


Są tu miłośnicy bezy? 🙂 Jeśli tak, to zapraszam na pyszny tort bezowy z kremem z awokado i limonką. Chrupiące na zewnątrz blaty bezowe i piankowe w środku, przełożone kremem na bazie serka mascarpone z miąższem awokado i sokiem z limonki. Mniam…

WAŻNE! Tort przełożyć 1, 2 godziny przed podaniem, bo awokado po jakimś czasie ściemnieje.

Tort bezowy z kremem z awokado i limonką

Składniki:

Blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • szczypta soli

Krem z awokado:

  • 2 dojrzałe awokado (użyłam Hass)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

Blaty bezowe:

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.

Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać startą skórkę i sok z limonki, wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.

Krem z awokado:

Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować blenderem na gładki mus. Następnie dodać serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Zmiksować.

Na jednym blacie bezowym rozprowadzić przygotowany krem i przykryć drugim blatem. Schłodzić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tort bezowy z kawą

Tort bezowy z czekoladą i malinami

Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Mini pavlova z mango i marakują

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *