Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami


Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami to ekspresowe pyszności, które bardzo szybko przygotujecie 🙂

Ciasto francuskie ze szparagami, serem pleśniowym i pomidorkami

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • około 100 g sera Lazur
  • szparagi
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Następnie dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki i delikatnie wysmarować oliwą z oliwek.

Płat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat rozłożyć pokruszony ser Lazur (nie za dużo bo będzie za słone), zostawiając wolny brzeg (około 1 cm). Na wierzch położyć 3 – 4 kawałki szparagów, połówki pomidorków (przecięciem do góry) i delikatnie posypać pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 12 – 15 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan

Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego

Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *