Dzisiaj domowe bułki do burgerów z sezamem, czyli podstawa dobrego burgera. Bułeczki są mięciutkie, maślane i pyszne. Sprawdzą się również na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Polecam 🙂
Składniki (na 10 bułek):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko (do posmarowania)
- sezam
Bułki do burgerów – przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Potem rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajko, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.
Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki (podsypując mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż bułki urosną (około 30 minut). Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: