Bułki do burgerów


Dzisiaj domowe bułki do burgerów z sezamem, czyli podstawa dobrego burgera. Bułeczki są mięciutkie, maślane i pyszne. Sprawdzą się również na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Polecam 🙂

Bułki do burgerów

Składniki (na 10 bułek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko (do posmarowania)
  • sezam

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajko, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.

Ciasto dokładnie mieszamy, formujemy kulki (podsypując mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż bułki urosną (około 30 minut). Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pampuszki z polewą czosnkową

Chlebek naan

Burger rybny (fishburger)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *