Przepis na bułki do burgerów już znacie 🙂 Dzisiaj burger rybny (fishburger), czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa 😉
Składniki (na 7 małych kotlecików):
Kotleciki:
- 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz)
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- 1 szalotka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia)
Panierka:
- bułka tarta
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 7 bułek do burgerów
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka)
- sos curry „Winiary” w butelce
Burger rybny (fishburger) – przygotowanie:
Kotleciki:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Bułki przekroić i posmarować sosem curry (obie połówki). Na dolnej bułce położyć sałatę lodową, potem kotlecika rybnego, plasterek pomidora (lekko posolić), plasterki ogórka i kiełki. Przykryć drugą połówką bułki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
ryba to nie mięso? przeciez tez żyje, rusza się, oddycha..