Zupa ogórkowa


Dzisiaj tradycyjna polska zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, ogórkami kiszonymi, kurczakiem i oczywiście zabielona śmietanką. Kwaskowa i przepyszna! Przygotowałam ją na wywarze drobiowym z udek, ale mogą być też np. żeberka wieprzowe. Bardzo polecam! 🙂

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 malutka pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 1 mała cebula
  • 450 g ogórków kiszonych
  • około 1 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do garnka włożyć udka z kurczaka, obrany kawałek selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlać wodę i posolić. Gotować na malutkim ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 1 godziny, w międzyczasie zebrać szumowiny. Wyjąć seler (nie będzie potrzebny) oraz udka. Oddzielić mięso od kości i odłożyć.

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i podsmażyć.

Do bulionu wrzucić zawartość patelni oraz pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu około 10 minut, do miękkości warzyw. Następnie dołożyć starte na dużych oczkach ogórki kiszone (bardzo duże obrać ze skóry), mięso i wlać zalewę z ogórków. Gotować około 8 minut. Na koniec dodać śmietankę i posiekany koperek. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Krupnik

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Zupa chrzanowa

Zupa gulaszowa z pieczoną papryką

Zupa z fasolki szparagowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *