Babka zebra na białkach to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które pozostały po upieczeniu np. mazurków. Babka jest puszysta, bardzo smaczna i prosta do przygotowania 🙂
Babka zebra na białkach – składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 7 białek
- 170 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło. Ostudzić.
Białka ubijać ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie wsypać przesianą mąkę (1 i 1/3 szklanki), proszek do pieczenia i wlać roztopione masło. Zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Zmiksować.
Niedużą formę do babki wysmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą. Nakładać na przemian po dwie pełne łyżki białej i ciemnej masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: