Jajka po turecku


Jajka po turecku (Çilbir) to jajka w koszulce położone na jogurcie greckim z dodatkiem czosnku, polane delikatnie palonym masłem (beurre noisette), posypane koperkiem i koniecznie podane z chrupiącym pieczywem. Jeśli nie jedliście jajek po turecku, zróbcie koniecznie. Efekt WOW! Zdecydowanie to jedno z moich ulubionych śniadań. Zamiast koperku można użyć natki pietruszki lub szczypiorku, co kto lubi 🙂

Jajka po turecku

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej papryki Aleppo (opcjonalnie suszone płatki chili lub gochugaru)
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól

Dodatkowo:

  • podpieczona bagietka
  • posiekany koperek

Przygotowanie:

Do miseczki przełożyć jogurt. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Wymieszać.

Masło przełożyć do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się nie przypala) i podgrzewać. Gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień na najmniejszy i od czasu do czasu mieszać. Po jakimś czasie masło zmieni kolor na orzechowo – brązowy. Wyłączyć gaz, wsypać płatki chili i wymieszać.

Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić do miseczki jajko. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Łyżką zamieszać wodę, aby powstał wir i wlać jajko. Gotować 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i położyć na jogurcie. Polać masłem i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z chrupiącym pieczywem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Beurre noisette

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette

Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce

Jajka zapiekane ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *