Sernik pomarańczowy z batatami to ciasto obok, którego nie można przejść obojętnie 😉 Kremowy, wilgotny, po prostu przepyszny! Kruchy spód z herbatników, masa serowa z dodatkiem puree z pieczonych batatów i skórki pomarańczowej, a wierzch to polewa z białej czekolady z pomarańczą. Wszystko współgra doskonale !
Sernik pomarańczowy z batatami
Składniki na sernik pomarańczowy z batatami:
Spód:
- 180 g herbatników
- 70 g masła
Masa serowa:
- 800 g mielonego twarogu
- 200 g serka mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki puree z batatów*
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- skórka starta z 1 dużej pomarańczy
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka starta z 1/2 dużej pomarańczy
Przygotowanie sernika pomarańczowego z batatami:
Spód:
Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
*Bataty obrać, pokroić na grube plastry i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć 1 i 1/2 szklanki.
Mielony twaróg, mascarpone i puree z batatów zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i krótko miksować, tylko do połączenia składników. Przelać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez kolejne 40 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Polewa:
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać sok z pomarańczy i startą skórkę. Wymieszać i polać sernik, równo rozprowadzić. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: