Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce


Szparagi z chrupiącym boczkiem i rozpływającym się jajkiem w koszulce są naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich nie rozgotować, bo będą włókniste i niesmaczne.

Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce

Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce

Składniki na 2 porcje:

  • 6 zielonych szparagów
  • 6 cieniutkich plasterków boczku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szparagi:

Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Wyjąć, zawinąć ciasno w plasterki boczku i smażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż boczek ładnie się przyrumieni.

Jajka w koszulce:

Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić do miseczki jajko. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ostrożnie wlać jajko, zanurzając trochę miseczkę. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Gotować około 3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na szparagach. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *