Szparagi z chrupiącym boczkiem i rozpływającym się jajkiem w koszulce są naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich nie rozgotować, bo będą włókniste i niesmaczne.
Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce
Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce
Składniki na 2 porcje:
- 6 zielonych szparagów
- 6 cieniutkich plasterków boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu winnego
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi:
Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Wyjąć, zawinąć ciasno w plasterki boczku i smażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż boczek ładnie się przyrumieni.
Jajka w koszulce:
Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić do miseczki jajko. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ostrożnie wlać jajko, zanurzając trochę miseczkę. Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Gotować około 3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na szparagach. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂