Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą


Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) 🙂

Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą

Składniki na 2 porcje:

  • 5 zielonych szparagów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 50 g sera feta
  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • 1 płaska łyżka ziaren słonecznika
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu).
  2. Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm)
  3. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kurczaka, oregano, sól, pieprz i smażymy.
  4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
  5. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
  6. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka, pokrojone szparagi, pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Całość posypujemy ziarnami słonecznika.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *