Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 5 zielonych szparagów
- 1 pierś z kurczaka
- 50 g sera feta
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 1 płaska łyżka ziaren słonecznika
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu).
- Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm)
- Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kurczaka, oregano, sól, pieprz i smażymy.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka, pokrojone szparagi, pomidorki i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Całość posypujemy ziarnami słonecznika.
Smacznego 🙂