Najprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna 🙂
Składniki na 2 duże pizze:
Ciasto na pizzę:
- 35 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczkę soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
Sos pomidorowy:
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 kulki sera mozzarella
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę:
Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.
Sos pomidorowy:
Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek i cukier. Gotować przez około 5 minut i doprawić solą i pieprzem.
Podrośnięte placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C na około 10-13 minut. Wyjąć i posypać listkami bazylii.
Smacznego 🙂
taką własnie lubię najbardziej