Babka budyniowa


Wspaniała babka budyniowa, idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! 🙂

Babka budyniowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 230 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i szczyptę soli. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło, lekko przestudzić (może być ciepłe) i wlać do ciasta. Zmiksować.

Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Babka migdałowa z Amaretto

Babka szafranowo – cytrynowa

Babka z orzechami laskowymi

Babka marchewkowo – pomarańczowa

Babka zebra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *