Wspaniała babka budyniowa, idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 230 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i szczyptę soli. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło, lekko przestudzić (może być ciepłe) i wlać do ciasta. Zmiksować.
Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Babka szafranowo – cytrynowa