Dzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik. Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 l wody
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle.
Do garnka wkładamy udka z kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, wsypujemy kaszę jęczmienną, wlewamy wodę i solimy. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy udka, oddzielamy mięso od kości i wrzucamy do zupy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa gulaszowa z pieczoną papryką
→ Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim
→ Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową