Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… bez wątpienia obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam 🙂
Składniki:
Spód:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.
- 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold)
- 1 łyżka cynamonu
Beza:
- 2/3 szklanki cukru
- 5 białek
- szczypta soli
Szarlotka z bezą – przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Następnie uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Potem wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni.
Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać.
Na podpieczony spód wyłożyć starte jabłka i wyrównać. Wyjąć z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można też posypać nim tak jak kruszonką. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Beza:
Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywno. Potem rozsmarować na gorącym cieście, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika (170°C) na około 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Ta szarlotka jest bardzo ,,udana ,, ,brak mi słów,cudo!!!!!.
o rety, rety! uwielbiam takie rarytasy!
Taką szarlotkę mam na początku bloga i nikt na nią nie zagląda. Muszę odnowić przepis, ponieważ Twoja robi duże wrażenie:))
Zrobiłam i niestety nie zachwyca. Beza opadła i jest gumowa, a jabłka smakują na surowe, lepsze by były podduszone i dopiero dodane
Zrobilam , pyszne!!!!!!co prawda nie wyglada tak pieknie jak na zdjeciu ale jest pyszna a to najwazniejsze 🙂
Cieszę się, że smakowała 🙂
zrobiłam, jest dobra ale piana z białek do piekarnika na 30 minut?? i na 170 stopni??? Masakra!! po 10 minutach zaczela mi sie palić góra i jak przykryłam folią to zrobiła się gumowa.
Osobiście piekę przez około 30 minut, na środkowej półce piekarnika i zawsze wychodzi. Może twój piekarnik za mocno grzeje? W takim razie piecz ją na dolnej półce troszkę krócej i nie przykrywaj nigdy folią, bo pianka nie wyjdzie.
Wyszło! miałaś rację, dałam na niższą półkę i wyszło przepięknie :)) puszysta pianka na górze, skorupka lekko sie przypiekła, niebo w gębie! A jakie zapachy, domownicy chcą zjeść całe jeszcze gorące. Dziękuję za dobrą rade.
Nie ma za co 🙂
Właśnie zajadam się przepyszną szarlotką.
Wyszła 100% jak na fotografii.
Przepyszna a zapach niesamowity.
Dziękuję za szybki i prosty przepis.
🙂
witam,
jak powinno sie piec w piekarniku gdy mamy juz pianke na gorze , termoobieg czy gora dol ?
Góra-dół, ale ostatnio piekłam z termoobiegiem i też wyszło 🙂
Czy odrazu wyjmuje się z piekarnika jak się upiecze?
Tak
Zawsze,kiedy robie ciasto kruche z owocami,naawet z beza to ono jes na wysokosccentymetra najwyzej nie rouzmiem jest tak strasznie niskie,u Ciebie szarlotka wyglada super,bez porownania do mojej
Może upiecz w mniejszej blaszce, będzie wyższe 🙂
Hej, a czy ilość składników wystarczy na srednice 27cm tortownicy?
Wystarczy 🙂
A to kruche ciasto nie jest zakalcem. Mi wyszla super .tylko piana sie oddziela a to kruche wygladza troche dziwnie ….czy nie bedzie lepiej bez tej vornej warstwy kruchego.
Myślę, że z górną warstwą ciasta kruchego szarlotka jest smaczniejsza, ale można upiec bez.
Przepraszam za bledy jakie zrobilam piszac
przepis mega! polecam jeszcze jabłko zamienic na gruszke i posypac cukrem waniliowym pycha!
Świetny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje 🙂
Robie go od kilku lat i jest najlepszy na świecie! 🥰
Dziękuje!
Bardzo mi miło 🙂