Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam 🙂
Składniki:
Spód:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.
- 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold)
- 1 łyżka cynamonu
Beza:
- 2/3 szklanki cukru
- 5 białek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni.
Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać.
Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Beza:
Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy na gorące ciasto, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika (170 stopni) na około 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Ta szarlotka jest bardzo ,,udana ,, ,brak mi słów,cudo!!!!!.
o rety, rety! uwielbiam takie rarytasy!
Taką szarlotkę mam na początku bloga i nikt na nią nie zagląda. Muszę odnowić przepis, ponieważ Twoja robi duże wrażenie:))
Zrobiłam i niestety nie zachwyca. Beza opadła i jest gumowa, a jabłka smakują na surowe, lepsze by były podduszone i dopiero dodane
Zrobilam , pyszne!!!!!!co prawda nie wyglada tak pieknie jak na zdjeciu ale jest pyszna a to najwazniejsze 🙂
Cieszę się, że smakowała 🙂
zrobiłam, jest dobra ale piana z białek do piekarnika na 30 minut?? i na 170 stopni??? Masakra!! po 10 minutach zaczela mi sie palić góra i jak przykryłam folią to zrobiła się gumowa.
Osobiście piekę przez około 30 minut, na środkowej półce piekarnika i zawsze wychodzi. Może twój piekarnik za mocno grzeje? W takim razie piecz ją na dolnej półce troszkę krócej i nie przykrywaj nigdy folią, bo pianka nie wyjdzie.
Wyszło! miałaś rację, dałam na niższą półkę i wyszło przepięknie :)) puszysta pianka na górze, skorupka lekko sie przypiekła, niebo w gębie! A jakie zapachy, domownicy chcą zjeść całe jeszcze gorące. Dziękuję za dobrą rade.
Nie ma za co 🙂
Właśnie zajadam się przepyszną szarlotką.
Wyszła 100% jak na fotografii.
Przepyszna a zapach niesamowity.
Dziękuję za szybki i prosty przepis.
🙂
witam,
jak powinno sie piec w piekarniku gdy mamy juz pianke na gorze , termoobieg czy gora dol ?
Góra-dół, ale ostatnio piekłam z termoobiegiem i też wyszło 🙂
Czy odrazu wyjmuje się z piekarnika jak się upiecze?
Tak
Zawsze,kiedy robie ciasto kruche z owocami,naawet z beza to ono jes na wysokosccentymetra najwyzej nie rouzmiem jest tak strasznie niskie,u Ciebie szarlotka wyglada super,bez porownania do mojej
Może upiecz w mniejszej blaszce, będzie wyższe 🙂
Hej, a czy ilość składników wystarczy na srednice 27cm tortownicy?
Wystarczy 🙂
A to kruche ciasto nie jest zakalcem. Mi wyszla super .tylko piana sie oddziela a to kruche wygladza troche dziwnie ….czy nie bedzie lepiej bez tej vornej warstwy kruchego.
Myślę, że z górną warstwą ciasta kruchego szarlotka jest smaczniejsza, ale można upiec bez.
Przepraszam za bledy jakie zrobilam piszac
przepis mega! polecam jeszcze jabłko zamienic na gruszke i posypac cukrem waniliowym pycha!
Świetny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje 🙂
Robie go od kilku lat i jest najlepszy na świecie! 🥰
Dziękuje!
Bardzo mi miło 🙂