Szarlotka z bezą (pianką)


Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… bez wątpienia obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam 🙂

Szarlotka z beząSzarlotka z bezą (pianką)

Składniki:

Spód:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.

  • 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold)
  • 1 łyżka cynamonu

Beza:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 białek
  • szczypta soli

Szarlotka z bezą – przygotowanie:

Spód:

Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko razem zagnieść tak, aby powstała drobna kruszonka. Następnie uformować dwie kule (jedna trochę większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Potem wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni.

Nadzienie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać cynamon i  wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać.

Na podpieczony spód wyłożyć starte jabłka i wyrównać. Wyjąć z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można też posypać nim tak jak kruszonką. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Beza:

Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywno. Potem rozsmarować na gorącym cieście, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika (170°C) na około 30 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

27 komentarzy do “Szarlotka z bezą (pianką)