Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką


Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką to pyszne ciasto, które szybko znika 😉 Świetnie smakuje i pięknie pachnie wanilią… Polecam!

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 160 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 700 g rabarbaru (około 5 łodyg)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki cukru

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Beza:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm, mierzona od dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.

Nadzienie:

Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i przekładamy do miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka, palcami rozgniatamy z cukrem i przekładamy do miski z rabarbarem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód.

Budyń:

Budynie mieszamy z jedną szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie przekładamy na rabarbar.

Beza:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Rozsmarowujemy na warstwie budyniowej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Szarlotka z bezą (pianką)

Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką

Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *