Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką to pyszne ciasto, które szybko znika 😉 Świetnie smakuje i pięknie pachnie wanilią… Polecam!
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 160 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru (około 5 łodyg)
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki cukru
Budyń:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
- 800 ml mleka
- 4 łyżki cukru
Beza:
- 6 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką – przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm, mierzona od dołu) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Nadzienie:
Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i przekładamy do miski. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka, palcami rozgniatamy z cukrem i przekładamy do miski z rabarbarem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód.
Budyń:
Budynie mieszamy z jedną szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie przekładamy na rabarbar.
Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Potem wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Rozsmarowujemy na warstwie budyniowej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: