Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem to oryginalna i bardzo ciekawa w smaku surówka. Inna niż wszystkie. Z nutą słodyczy dzięki suszonym daktylom i aromatycznym szafranem. Ma ładny żółty kolor i orientalny smak 🙂
Składniki:
- 1/2 malutkiej główki kapusty
- 1 marchewka
- 8 – 9 suszonych daktyli
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 300 g jogurtu naturalnego
- 0,10 g szafranu
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki z białej kapusty z daktylami i szafranem:
Do jogurtu naturalnego dodać lekko roztarty szafran i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor.
Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić i wymieszać. Dodać startą marchewkę (na dużych oczkach), zmielone migdały i drobno posiekane daktyle. Wlać jogurt z szafranem i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Kocham takie surówki 🙂