Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem


Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem to oryginalna i bardzo ciekawa w smaku surówka. Inna niż wszystkie. Z nutą słodyczy dzięki suszonym daktylom i aromatycznym szafranem. Ma ładny żółty kolor i orientalny smak 🙂

Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem

Składniki:

  • 1/2 malutkiej główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 8 – 9 suszonych daktyli
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 0,10 g szafranu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do jogurtu naturalnego dodać lekko roztarty szafran i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor.

Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić i wymieszać. Dodać startą marchewkę (na dużych oczkach), zmielone migdały i drobno posiekane daktyle. Wlać jogurt z szafranem i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki się przegryzły.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym

Surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem

→ Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami

Surówka z białej kapusty z papryką i kukurydzą

Surówka Colesław


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem