Makowiec z kremem budyniowym


Makowiec na kruchym, maślanym spodzie z pysznym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone to moja propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Do masy makowej dodałam suszone figi, orzechy włoskie, miód i skórkę pomarańczową. Jeśli chcecie dodajcie swoje ulubione bakalie. Smacznego 🙂

Makowiec z kremem budyniowym

Składniki:

Kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Masa makowa:

  • 500 g zmielonego maku
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 10 suszonych fig
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki bułki tartej

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 500 g mascarpone
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.

Następnie wylepić nim dno prostokątnej formy (około 21 x 32 cm, mierzona od dołu) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min.

Masa makowa:

Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i dodać drobno posiekane orzechy włoskie, posiekane figi, skórkę startą z pomarańczy, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut. Ostudzić.

Krem budyniowy:

Zagotować 2 szklanki mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Gotowy krem budyniowy przełożyć na ostudzony makowiec, wyrównać i wstawić do lodówki na około godzinę. Wierzch posypać bardzo drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Seromakowiec

Ciasto makowe z białek

Orzechowy makowiec z białego maku na kruchym spodzie

Mazurek z makiem i bakaliami

Pierogi z makiem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Makowiec z kremem budyniowym