Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem


Proste i niebanalne kanapki z guacamole, pomidorem i jajkiem, posypane świeżą kolendrą. Idealne na dobry początek dnia 🙂 Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu i są pyszne. Awokado niewątpliwie jest bardzo zdrowym owocem, warto uwzględnić je w codziennej diecie.

Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem

Składniki:

  • bagietka
  • 2 pomidory
  • 4 ugotowane jajka
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz

Guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta chili
  • sól

Przygotowanie:

Guacamole:

Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wymieszać i doprawić solą.

Bagietkę pokroić i opiec np. w piekarniku lub na patelni. Następnie delikatnie skropić oliwą z oliwek i nałożyć guacamole. Na wierzch położyć plasterki pomidora i jajka. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Proste guacamole

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette

Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą

Jajka faszerowane awokado

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *