Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem, posypana świeżą kolendrą. Idealne na dobry początek dnia 🙂 Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu i jest pyszna. Awokado niewątpliwie jest bardzo zdrowym owocem, warto uwzględnić je w codziennej diecie.
Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem
Składniki:
- bagietka
- 2 pomidory
- 4 ugotowane jajka
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta chili
- sól
Bagietka z guacamole, pomidorem i jajkiem – przygotowanie:
Guacamole:
Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Wymieszać i doprawić solą.
Bagietkę pokroić i opiec np. w piekarniku lub na patelni. Następnie delikatnie skropić oliwą z oliwek i nałożyć guacamole. Na wierzch położyć plasterki pomidora i jajka. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: