Owsianka pomarańczowa z sosem żurawinowym


Kolejny przepis na wykorzystanie świeżej żurawiny. Owsianka pomarańczowa z żurawiną to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. To zastrzyk energii na dobry początek dnia. Polecam! 🙂

Owsianka pomarańczowa z sosem żurawinowym

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy

Sos żurawinowy:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko i wodę. Dodać płatki owsiane i skórkę startą z pomarańczy. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Nas koniec dodać miód i wymieszać.

Sos żurawinowy:

Do rondelka wsypać żurawinę, wlać sok z pomarańczy i dodać cukier trzcinowy. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurawina popęka (zacznie strzelać) i będzie miękka.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować sosem żurawinowym.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami

Owsianka z tahini i pomarańczami

Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem

Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi

Ryż na mleku kokosowym z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *