Kolejny przepis na wykorzystanie świeżej żurawiny. Owsianka pomarańczowa z żurawiną to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. To zastrzyk energii na dobry początek dnia. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
Sos żurawinowy:
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko i wodę. Dodać płatki owsiane i skórkę startą z pomarańczy. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Nas koniec dodać miód i wymieszać.
Sos żurawinowy:
Do rondelka wsypać żurawinę, wlać sok z pomarańczy i dodać cukier trzcinowy. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż żurawina popęka (zacznie strzelać) i będzie miękka.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczek i udekorować sosem żurawinowym.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami
→ Owsianka z tahini i pomarańczami
→ Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem