Ryż na mleku kokosowym z truskawkami to pomysł na smaczny deser lub słodkie śniadanie. Użyłam mleczka kokosowego z dużą zawartością ekstraktu z kokosa – 96%. Jeśli użyjecie z mniejszą zawartością np. 60% to 1 szklankę wody zastąpcie mlekiem kokosowym. Przed kupnem warto zwrócić uwagę na skład, najlepiej żeby był w nim tylko ekstrakt z kokosa i woda, bez niechcianych dodatków.
Ryż na mleku kokosowym z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka okrągłego ryżu (użyłam Arborio)
- 400 ml mleczka kokosowego (z dużą zawartością ekstraktu z kokosa np. 90%, 96%)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
- plasterek masła
Dodatkowo:
- około 1/2 kg truskawek
- cukier
Przygotowanie ryżu na mleku kokosowym z truskawkami:
Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do miseczki. Wsypać cukier do smaku i lekko rozgnieść widelcem.
Do garnka wsypać ryż, wlać mleczko kokosowe oraz wodę. Gotować na malutkim ogniu (pod przykryciem) często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Następnie dodać plasterek masła i syrop z agawy. Wymieszać i przełożyć do miseczek, na wierzch nałożyć truskawki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: