Ryż na mleku kokosowym z truskawkami


Ryż na mleku kokosowym z truskawkami to pomysł na smaczny deser lub słodkie śniadanie. Użyłam mleczka kokosowego z dużą zawartością ekstraktu z kokosa – 96%. Jeśli użyjecie z mniejszą zawartością np. 60% to 1 szklankę wody zastąpcie mlekiem kokosowym. Przed kupnem warto zwrócić uwagę na skład, najlepiej żeby był w nim tylko ekstrakt z kokosa i woda, bez niechcianych dodatków.

Ryż na mleku kokosowym z truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka okrągłego ryżu (użyłam Arborio)
  • 400 ml mleczka kokosowego (z dużą zawartością ekstraktu z kokosa np. 90%, 96%)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub innego słodzidła)
  • plasterek masła

Dodatkowo:

  • około 1/2 kg truskawek
  • cukier

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do miseczki. Wsypać cukier do smaku i lekko rozgnieść widelcem.

Do garnka wsypać ryż, wlać mleczko kokosowe oraz wodę. Gotować na malutkim ogniu (pod przykryciem) często mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Następnie dodać plasterek masła i syrop z agawy. Wymieszać i przełożyć do miseczek, na wierzch nałożyć truskawki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ryż na mleku z wanilią

Truskawki zapiekane pod kruszonką z mąki ryżowej

Budyń jaglany z mango i marakują

Budyń kokosowy

Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *