Łatwe ciasto z warstwą twarogową i czereśniami, idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu i jest pyszne. Zapraszam na ciasto z serem i czereśniami 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszek)
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- około 500 g czereśni
Przygotowanie ciasta z serem i czereśniami:
Masa serowa:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Ciasto:
W rondelku roztopić masło i ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i zmiksować.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu rozsmarować ser i rozłożyć wydrylowane czereśnie, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: