Ciasto z serem i czereśniami


Łatwe ciasto z warstwą twarogową i czereśniami, idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu i jest pyszne. Zapraszam na ciasto z serem i czereśniami 🙂

Ciasto z serem i czereśniami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszek)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • około 500 g czereśni

Przygotowanie:

Masa serowa:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Ciasto:

W rondelku roztopić masło i ostudzić.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i zmiksować.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu rozsmarować ser i rozłożyć wydrylowane czereśnie, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Deser z czereśniami i kardamonem

Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami

Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami

Ekspresowe ciasto z malinami

Pleśniak z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *