Dzisiaj delikatna ryba zatopiona w kremowym sosie, czyli morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem. To pomysł na idealny obiad dla całej rodziny, nieskomplikowany i przepyszny! Do rybki pasować będą młode ziemniaczki i np. sałatka z pomidorów lub surówka z kapusty z marchewką i koperkiem.
Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem
Składniki:
- około 400 g filetów z morszczuka
- 400 g bobu
- 4 łyżki drobniutko posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy oliwnej)
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie morszczuka w sosie śmietanowym:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
Filety z morszczuka rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć kawałki ryby i usmażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Wlać kremówkę i dołożyć posiekane suszone pomidory. Gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Doprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć usmażonego morszczuka i ugotowany bób, chwilę podgrzewać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: