Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem


Dzisiaj delikatna ryba zatopiona w kremowym sosie, czyli morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem. To pomysł na idealny obiad dla całej rodziny, nieskomplikowany i przepyszny! Do rybki pasować będą młode ziemniaczki i np. sałatka z pomidorów lub surówka z kapusty z marchewką i koperkiem.

Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobemMorszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem

Składniki:

  • około 400 g filetów z morszczuka
  • 400 g bobu
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy oliwnej)
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie morszczuka w sosie śmietanowym:

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.

Filety z morszczuka rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć kawałki ryby i usmażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Wlać kremówkę i dołożyć posiekane suszone pomidory. Gotować na malutkim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Doprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć usmażonego morszczuka i ugotowany bób, chwilę podgrzewać.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *