Ekspresowe ciasto z malinami


 Jedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? 🙂 Zero wysiłku! Można użyć malin świeżych lub mrożonych i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ładnie rośnie, jest mięciutkie i wilgotne. Ekspresowe ciasto z malinami to idealne ciasto dla zabieganych lub niespodziewanych gości. Polecam do popołudniowej kawki na poprawę nastroju 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 500 g malin (świeże lub mrożone)

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz malin!). Wymieszać, tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch rozłożyć maliny (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Próżniak

Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *