Pasta ze słonecznika i marchewki


Uwielbiam wszelakie pasty kanapkowe, warzywne, rybne, jajeczne lub twarogowe. Można łatwo je przygotować i są bardzo smaczne. Dzisiejsza propozycja to wegańska pasta ze słonecznika i marchewki z dodatkiem natki pietruszki, alternatywa dla mięsnych pasztetów.

Pasta ze słonecznika i marchewki

Składniki:

  • 1 szklanka obranych ziaren słonecznika
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 4 łyżek oliwy z oliwek
  • około 3/4 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i zalać zimną wodą. Odstawić na około 3 godziny, po czym odcedzić.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę oraz pokrojony czosnek. Zrumienić. Wlać wodę i dusić, aż marchewka zmięknie a woda wyparuje. Następnie przełożyć do kielicha blendera. Dodać słonecznik, kmin rzymski, chili i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Gdyby pasta była za gęsta wlać 1, 2 łyżki przegotowanej wody. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Smalec z fasoli

Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika

Hummus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *