Uwielbiam wszelakie pasty kanapkowe, warzywne, rybne, jajeczne lub twarogowe. Można łatwo je przygotować i są bardzo smaczne. Dzisiejsza propozycja to wegańska pasta ze słonecznika i marchewki z dodatkiem natki pietruszki, alternatywa dla mięsnych pasztetów.
Pasta ze słonecznika i marchewki
Składniki:
- 1 szklanka obranych ziaren słonecznika
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- około 4 łyżek oliwy z oliwek
- około 3/4 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie pasty ze słonecznika i marchewki:
Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i zalać zimną wodą. Odstawić na około 3 godziny, po czym odcedzić.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę oraz pokrojony czosnek. Zrumienić. Wlać wodę i dusić, aż marchewka zmięknie a woda wyparuje. Następnie przełożyć do kielicha blendera. Dodać słonecznik, kmin rzymski, chili i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Gdyby pasta była za gęsta wlać 1, 2 łyżki przegotowanej wody. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: