Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą


Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Pycha! Kwaskowe dzięki świeżej żurawinie, aromatyczne, wilgotne i puszyste. Owoce żurawiny idealnie współgrają z białą czekoladą, a dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że pięknie pachnie.

Przepis jest bardzo prosty. Nie trzeba nic ubijać ani miksować, wystarczy wszystko wymieszać. Przygotujecie je bardzo szybko i zapewniam, że zniknie jeszcze ciepłe 😉

Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Do rondelka wlać olej i dodać połamaną białą czekoladę. Podgrzać tylko do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać i ostudzić.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, skórkę startą z pomarańczy i roztopioną czekoladę z olejem. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (około 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa z białej czekolady:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasteczka z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami

Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną

Babka marchewkowo – pomarańczowa

Sernik pomarańczowy z batatami

Ekspresowe ciasto z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *