Złote mleko


Złote mleko wywodzi się z kuchni indyjskiej. To aromatyczny napój z kurkumą, cynamonem, imbirem, czarnym pieprzem oraz dodatkiem miodu i ghee, czyli klarowanego masła. Wspaniale rozgrzewa i ma prozdrowotny wpływ dla naszego organizmu. Posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Warto w naturalny sposób zapobiegać infekcjom i wspierać układ odpornościowy, szczególnie w chłodne dni.

Złote mleko

Składniki:

  • 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ghee lub zwykłego masła

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko. Dodać kurkumę, cynamon, imbir, pieprz i masło. Podgrzewać na malutkim ogniu często mieszając kilka minut. Na koniec dodać miód i wymieszać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mango lassi

Ghee – masło klarowane

Smoothie z gruszkami, płatkami owsianymi i imbirem

Mleko z nerkowców

Mleko migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *