Semifreddo orzechowe


Semifreddo orzechowe to idealny włoski deser lodowy. Przepyszny! Do jego wykonania użyłam orzechów laskowych, tak jak w przypadku rewelacyjnych lodów Kinder Bueno, tylko w większej ilości. Semifreddo orzechowe łatwo się kroi, jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Najsmaczniejsze jest na wpół zamrożone. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni 🙂

Semifreddo orzechowe

Składniki:

  • 300 g orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich).

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą.

Dwie małe proste keksówki lub jedną dużą (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią). Wlać przygotowaną masę i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Jak lody lekko się przymrożą, wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi i polać roztopioną czekoladą. Ponownie wstawić do zamrażarki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Lody Kinder Bueno

Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca

Semifreddo czekoladowo – kawowe

Semifreddo dyniowo – pomarańczowe

Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

2 komentarzy do “Semifreddo orzechowe