Semifreddo orzechowe to idealny włoski deser lodowy. Przepyszny! Do jego wykonania użyłam orzechów laskowych, tak jak w przypadku rewelacyjnych lodów Kinder Bueno, tylko w większej ilości. Semifreddo orzechowe łatwo się kroi, jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Najsmaczniejsze jest na wpół zamrożone. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni 🙂
Składniki:
- 300 g orzechów laskowych
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów laskowych
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i pocierać, aż skórka zejdzie. Następnie mocno zmielić na gładką pastę, aż stanie się lejąca (tak jak pasta z orzechów włoskich).
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą.
Dwie małe proste keksówki lub jedną dużą (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią). Wlać przygotowaną masę i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc. Jak lody lekko się przymrożą, wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi i polać roztopioną czekoladą. Ponownie wstawić do zamrażarki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca
→ Semifreddo czekoladowo – kawowe
Wow, wygląda bardzo smacznie, a ta duża ilość orzechów laskowych ewidentnie mnie przekonuje i mówi mi, że smakuje jeszcze lepiej niż się prezentuje:D Niedługo się przekonam:)
Oj, warto zrobić… 🙂