Semifreddo czekoladowo-kawowe


Semifreddo czekoladowo-kawowe „Zebra” na spodzie z pokruszonych wafelków. Ten deser lodowy pochodzący z Włoch jest niezwykle puszysty, delikatny i łatwo się go kroi. Dosłownie rozpływa się w ustach… Muszę nieskromnie przyznać, że jest obłędnie pyszny! 🙂 Polecam!

Semifreddo czekoladowo kawoweSemifreddo czekoladowo-kawowe

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 wafelki czekoladowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • kawa mielona do posypania
  • 1 wafelek czekoladowy

Przygotowanie:

Dwie małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych.

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą.

Wafelki posiekać i dodać około 6 łyżek masy. Wymieszać i wyłożyć dna keksówek, dociskając tak, aby warstwa była równa. Wstawić do zamrażarki.

Resztę masy podzielić na dwie nierówne części.

W rondelku mocno podgrzać mleko, dodać posiekane czekolady i kawę rozpuszczalną. Mieszać aż składniki się połączą, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ostudzić i wymieszać z mniejszą częścią masy.

Foremki wyjąć z zamrażarki i wzdłuż keksówki na środku, wylewać na przemian równy pasek masy (po 3-4 łyżki), białej i ciemnej. Ponownie wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Przed podaniem posypać kawą mieloną i udekorować posiekanym wafelkiem.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Semifreddo czekoladowo-kawowe