Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które kiedyś mogą się znudzić 😉 Mniam…
Składniki:
Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków):
- 450 g mrożonego szpinaku – liście „Hortex”
- 60 g sera koziego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos jogurtowo-orzechowy:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jajko, mleko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać posiekany lub pokruszony ser kozi i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Nakładać po 1 łyżce masy formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Sos jogurtowo-orzechowy:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.
Do miseczki wlać jogurt, dodać orzechy i szczyptę cukru. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂