Pyszne galaretki na bazie soku bananowego i soku z czarnych porzeczek. Połączenie bananów i czarnych porzeczek uwielbiam… Najczęściej łączę te dwa składniki przygotowując dwuwarstwowy koktajl, który przy okazji polecam spróbować 🙂 Pomyślałam, że równie smaczny będzie z nich deser. I nie myliłam się! Pycha 🙂
Składniki:
Galaretka bananowa:
- 2 szklanki nektaru bananowego „Hortex”
- 3 łyżeczki żelatyny
Galaretka z czarnej porzeczki:
- 2 szklanki nektaru z czarnych porzeczek „Hortex”
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- czarna porzeczka do przybrania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do rondelka wlać około 1/4 szklanki nektaru bananowego i wsypać żelatynę. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Wyłączyć gaz i wlać pozostały nektar bananowy. Wymieszać.
Tak samo postąpić z nektarem z czarnych porzeczek.
Do salaterek przelać trochę bananowej galaretki i wstawić do lodówki aby stężała (salaterki mają być lekko przechylone). Następnie wlać trochę galaretki z czarnych porzeczek i również przechylić. Czynność powtórzyć.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią desery. Można też posypać czarną porzeczką.
Smacznego 🙂