Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca


Przepyszne semifreddo z malinami i uprażonymi orzechami nerkowca. Delikatne, kremowe i kwaskowe dzięki malinom. Idealne na upalne dni. Jeśli przygotowywaliście moje semifredo czekoladowo-kawowe, to zapewne ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Ten deser lodowy najlepiej smakuje na wpół zamrożony, niebo w gębie 🙂

Semifreddo z malinami i orzechami nerkowca

Składniki:

  • 500 g śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 g malin
  • 1 szklanka orzechów nerkowca + 2 łyżki do dekoracji

Przygotowanie:

Trzy małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią).

Orzechy uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać.

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą. Dodać orzechy, maliny (trochę odłożyć do dekoracji) i delikatnie wszystko wymieszać.

Masę wylać do połowy keksówek i wstawić do zamrażarki. Po około 10-15 minutach wlać resztę masy. Jeżeli wlejemy całą masę od razu, maliny mogą opaść na dno. Jak lody lekko się przymrożą dekorujemy odłożonymi malinami i orzechami. Ponownie wstawiamy do zamrażarki.

Smacznego 🙂




Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *