Dzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia 🙂
Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem
Składniki:
- 2 – 3 szparagi
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka startego parmezanu
- 20 g cienkich plasterków wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka startego parmezanu
Przygotowanie:
Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pokroić na kawałki (około 3 cm).
Boczek pokroić i usmażyć.
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz i wszystko roztrzepać. Dodać pokrojone szparagi, boczek i parmezan. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i wlać przygotowaną masę. Smażyć na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż masa się zetnie.
Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.
Smacznego 🙂