Gulasz wieprzowy


Gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki i pietruszki to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Użyłam łopatki wieprzowej ale może być też szynka lub karkówka. Pasuje do kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich.

Gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 0,75 – 1 litra bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 pełne łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę mięso (około 1,5 – 2 cm). Obsmażyć. Wsypać mąkę, wymieszać i chwilę podsmażać, aż mąka się lekko zezłoci.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażyć i przełożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, paprykę słodką, czosnek granulowany i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Orientalny gulasz wołowy z batatem

Placek po węgiersku

Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym

Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *