Gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki i pietruszki to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Użyłam łopatki wieprzowej ale może być też szynka lub karkówka. Pasuje do kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- około 0,75 – 1 litra bulionu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 pełne łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę mięso (około 1,5 – 2 cm). Obsmażyć. Wsypać mąkę, wymieszać i chwilę podsmażać, aż mąka się lekko zezłoci.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażyć i przełożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, paprykę słodką, czosnek granulowany i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
→ Orientalny gulasz wołowy z batatem