Gulasz wieprzowy


Gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki i pietruszki to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Użyłam łopatki wieprzowej ale może być też szynka lub karkówka. Pasuje do kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich.

Gulasz wieprzowyGulasz wieprzowy

Składniki na gulasz wieprzowy:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 0,75 – 1 litra bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 pełne łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie gulaszu wieprzowego:

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę mięso (około 1,5 – 2 cm). Obsmażyć. Wsypać mąkę, wymieszać i chwilę podsmażać, aż mąka się lekko zezłoci.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażyć i przełożyć do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, tymianek, paprykę słodką, czosnek granulowany i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *