Chiacchiere to włoskie faworki, które w zależności od regionu mają różne nazwy: w Rzymie frappe, w Toskanii Cenci, Bugie w Piemoncie, na Sycylii i w Neapolu Chiacchiere. Dodaje się do nich startą skórkę z cytryny i alkohol (grappa, brandy, rum lub białe wytrawne wino). Ciasto rozwałkowuje się najcieniej jak się da, składając i wałkując wielokrotnie, najlepiej za pomocą maszynki do makaronu. Dzięki temu Chiacchiere są chrupiące, delikatne i pełne bąbelków.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 50 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki białego wytrawnego wina (lub grappa, brandy, rum)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 dużej cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i składać wielokrotnie napowietrzając w ten sposób ciasto. Najlepiej użyć do tego maszynki do makaronu. Następnie rozwałkować najcieniej jak się da i wycinać prostokąty (około 4,5 x 9 cm), na środku zrobić dwa równoległe nacięcia. Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Churros