Chiacchiere


Chiacchiere to włoskie faworki, które w zależności od regionu mają różne nazwy: w Rzymie frappe, w Toskanii Cenci, Bugie w Piemoncie, na Sycylii i w Neapolu Chiacchiere. Dodaje się do nich startą skórkę z cytryny i alkohol (grappa, brandy, rum lub białe wytrawne wino). Ciasto rozwałkowuje się najcieniej jak się da, składając i wałkując wielokrotnie, najlepiej za pomocą maszynki do makaronu. Dzięki temu Chiacchiere są chrupiące, delikatne i pełne bąbelków.

Chiacchiere

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina (lub grappa, brandy, rum)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i składać wielokrotnie napowietrzając w ten sposób ciasto. Najlepiej użyć do tego maszynki do makaronu. Następnie rozwałkować najcieniej jak się da i wycinać prostokąty (około 4,5 x 9 cm), na środku zrobić dwa równoległe nacięcia. Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Oponki serowe

Churros

Chruściki (faworki, chrust)

Amerykany

Mini pączki budyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *