Dzisiaj zapraszam w kulinarną podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili w proszku, ale pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry.
Składniki:
- 500 g surowego chudego boczku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cukinia
- 1 marchewka
- 180 g tofu naturalnego
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki pasty gochujang
- 3 – 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ugotowany ryż
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w kostkę boczek i pastę gochujang. Wymieszać i lekko podsmażyć. Wlać wodę i zagotować. Dołożyć pokrojoną w grube piórka cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (grubszą w półplasterki). Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny i cukier. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę tofu, posiekany szczypiorek i sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Orientalny gulasz wołowy z batatem