Gochujang jjigae


Dzisiaj zapraszam w kulinarną podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili w proszku, ale pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry.

Gochujang jjigae

Składniki:

  • 500 g surowego chudego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 3 – 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w kostkę boczek i pastę gochujang. Wymieszać i lekko podsmażyć. Wlać wodę i zagotować. Dołożyć pokrojoną w grube piórka cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (grubszą w półplasterki). Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny i cukier. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę tofu, posiekany szczypiorek i sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Orientalny gulasz wołowy z batatem

Leczo z kiełbasą i cukinią

Placek po węgiersku

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Miso – shiru z tofu i wakame

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *