Veg manchurian – test patelni tytanowej WOLL


Dobrej jakości patelnia, która na pewno posłuży nam przez wiele lat to podstawa w każdej kuchni. Ale jaką wybrać aby spełniła nasze oczekiwania? I czy warto zainwestować w droższą? Dzisiaj przetestuję patelnię tytanową marki Woll, która wzbudziła moje ogromne zainteresowanie. Sprawdźmy czy rzeczywiście ma tyle zalet jakie gwarantuje producent.

Veg manchurian - test patelni tytanowej WOLL

Veg manchurian - test patelni tytanowej WOLL

Patelnia Woll Diamond Pro to głęboka patelnia o średnicy 28 cm, dzięki czemu możemy przygotować w niej większość potraw. Z powodzeniem zmieści się gulasz dla dużej rodziny, leczo, kaszotto czy też gołąbki. Ja przygotowałam Veg Manchurian, czyli warzywne pulpeciki w pikantnym sosie słodko – kwaśnym. To pyszne wegetariańskie danie kuchni indyjsko – chińskiej i podawane z ryżem.

Veg manchurian - test patelni tytanowej WOLL

Powłoka patelni jest nieprzywierająca, wzmocniona drobinkami diamentu i odporna na zarysowania oraz ścieranie. Przy robieniu sosu warzywa w ogóle nie przywierały a smażenie było przyjemnością. Patelnia tytanowa równo się nagrzała zarówno na środku dna jak i na brzegach i długo utrzymywała ciepło. Przygotowywałam na niej też inne dania m.in. kotleciki rybne. I ku mojemu zaskoczeniu, wystarczyło użyć minimalnej ilości tłuszczu do ich usmażenia. Mycie również nie sprawiało żadnego problemu. Warto podkreślić fakt, że można używać jej na każdego typu kuchni: gazowej, elektrycznej, indukcyjnej czy też ceramicznej. Patelnia tytanowa w zestawie posiada szklaną żaroodporną pokrywkę, służącą do energooszczędnego gotowania. Patelnię wraz z pokrywką można też stosować w piekarniku, ponieważ są odporne na temperaturę 250°C. Co wzbudziło moją uwagę przy jej testowaniu? Ciężar. Według mnie to zaleta, sprawia przez to wrażenie bardzo solidnej i wytrzymałej. Rączka patelni odlana jest z jednego kawałka stali nierdzewnej i wygląda bardzo elegancko. W dodatku podczas smażenia w ogóle się nie nagrzewa.

Veg manchurian - test patelni tytanowej WOLL

Podsumowując…

Patelnia Woll Diamond Pro to elegancka i solidnie wykonana patelnia, która z pewnością posłuży nam przez wiele, wiele lat. Lepiej mieć jedną porządną niż kilka takich, które po krótkim użytkowaniu i tak będzie trzeba wymienić. Moje oczekiwania spełniła w 100 %. Pomimo tego, że jest droga zdecydowanie warto ją kupić. Będzie idealnym prezentem dla najbliższych i gwarantuję, że obdarowana osoba będzie zachwycona 🙂 Zainteresowanych tą patelnią lub innymi produktami marki Woll zachęcam do odwiedzenia sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/

Veg Manchurian z patelni tytanowej Woll

Veg manchurian - test patelni tytanowej WOLL

Veg manchurian - test patelni tytanowej WOLL

Składniki:

Pulpeciki:

  • 2 szklanki kapusty czerwonej drobno posiekanej
  • 1 i 1/2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
  • 1 mała zielona papryka drobno posiekana
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka startego imbiru
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekanej
  • 5 pełnych łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 – 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 – 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • około 4 – 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej słonecznikowy do smażenia
  • papierowy ręcznik
  • 1 łyżka posiekanej dymki

Przygotowanie:

Pulpeciki:

Do miski przełożyć drobno posiekaną paprykę i kapustę (najlepiej rozdrobnić malakserem). Dodać startą marchewkę, posiekaną dymkę i chili, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę kukurydzianą i pszenną, wodę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu i przekładać na papierowy ręcznik.

Sos:

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną paprykę i dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Lekko podsmażyć. Następnie wlać wodę i dodać ocet ryżowy, sos sojowy, ketchup i cukier. Wymieszać i gotować około 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozrobić z odrobiną zimnej wody i mieszając wlać do sosu. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Wrzucić pulpeciki, wymieszać i posypać posiekaną dymką. Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Falafel z sosem tahini

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Meksykańskie pulpeciki z indyka

Korma z kurczaka

Indyjskie rybne curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *