Fajita z kurczakiem


Fajita to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest pyszna, kolorowa, aromatyczna i można samemu komponować składniki, które nakładamy na tortille. Gorąco polecam 🙂

Fajita z kurczakiem

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże papryki (czerwona i żółta)
  • około 8 pszennych tortilli
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (rozgnieciony)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w paseczki, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty i odstawić na około godzinę do lodówki.

Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, papryki oczyszczone i pokrojone w paseczki, dodać odrobinę soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, aż lekko zmiękną i się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając. Gdy się podsmażą wyjąć.

Na tą samą patelnię nalać troszkę oliwy, rozgrzać ją i dodać kurczaka wraz z marynatą. Smażyć do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Dodać usmażone warzywa, pokrojoną świeżą kolendrę i wszystko wymieszać. W razie potrzeby posolić i popieprzyć.

Podgrzać tortille, nałożyć na nie mięso i wybrane dodatki. 

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Pszenna tortilla

Proste guacamole

Chili con carne


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Fajita z kurczakiem