Fajita to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest pyszna, kolorowa, aromatyczna i można samemu komponować składniki, które nakładamy na tortille. Gorąco polecam 🙂
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 duże papryki (czerwona i żółta)
- około 8 pszennych tortilli
- garść świeżej kolendry
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (rozgnieciony)
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- sałata lodowa
- guacamole
- salsa fresca
- starty cheddar
- gęsta, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paseczki, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty i odstawić na około godzinę do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, papryki oczyszczone i pokrojone w paseczki, dodać odrobinę soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu, aż lekko zmiękną i się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając. Gdy się podsmażą wyjąć.
Na tą samą patelnię nalać troszkę oliwy, rozgrzać ją i dodać kurczaka wraz z marynatą. Smażyć do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Dodać usmażone warzywa, pokrojoną świeżą kolendrę i wszystko wymieszać. W razie potrzeby posolić i popieprzyć.
Podgrzać tortille, nałożyć na nie mięso i wybrane dodatki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Enchilada z kurczakiem, papryką i kukurydzą
Bardzo apetyczne i kolorowe danie.