Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem, a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem. Palce lizać…
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli
Składniki:
Roladki:
- 1 duża pierś z indyka (około 800 g)
- 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 200 g sera gorgonzola
- 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
- 200 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki wytrawnego, białego wina
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Roladki:
Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem 😉 Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem.
Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Chwilkę smażyć aż nadmiar wody odparuje. Wystudzić.
Przygotowany farsz nakładać na rozbite mięso, zawinąć i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić je pod przykryciem około 25 min.
Sos:
Do rondelka wlać śmietanki, wino i dodać pokruszony ser. Gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Gotowym sosem polać roladki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Roladki z kurczaka w prosciutto z sosem sera pleśniowego i szpinakiem
- Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym
- Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią
- Roladki z indyka z kozim serem, szpinakiem i sezamem
- Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora