Granola


Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…

Granola

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 1 szklankę orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • łyżkę suszonej żurawiny
  • kilka suszonych daktyli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżkę masła
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego

Przygotowanie:

Morele, daktyle, orzechy posiekać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Włożyć na blachę i piec około 15-20 min. w 160’C (termoobieg), często mieszając. Granole można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Owsianka z tahini i pomarańczami

Śliwki pod migdałową kruszonką

Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem

Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi

Ciasteczka z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *