Granola to zapiekana mieszanka płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Podaje się ją z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Jest pożywna, pyszna i bardzo aromatyczna…
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- 1 szklankę orzechów włoskich
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- łyżkę suszonej żurawiny
- kilka suszonych daktyli
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżkę masła
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
Przygotowanie:
Morele, daktyle, orzechy posiekać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Włożyć na blachę i piec około 15-20 min. w 160’C (termoobieg), często mieszając. Granole można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: