Salsa fresca


Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry i soku z limonki. Dodawana jest jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej.

Salsa fresca

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 cebulka
  • 1/2 papryczki chilli
  • sok z limonki
  • garść świeżej kolendry
  • sól

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ, cebulkę, papryczkę chilli (bez pestek) i kolendrę drobniutko kroimy. Dodajemy sok z limonki, sól i wszystko mieszamy. Pozostawiamy na około 15 min. aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli salsa puści dużo soku, należy go odlać.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Proste guacamole

Hummus

Baba ghanoush

Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Chipsy z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *