Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry i soku z limonki. Dodawana jest jako dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej.
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 cebulka
- 1/2 papryczki chilli
- sok z limonki
- garść świeżej kolendry
- sól
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ, cebulkę, papryczkę chilli (bez pestek) i kolendrę drobniutko kroimy. Dodajemy sok z limonki, sól i wszystko mieszamy. Pozostawiamy na około 15 min. aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli salsa puści dużo soku, należy go odlać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Hummus