Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim


Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim to lekka modyfikacja tradycyjnych kotletów. Soczyste i świetnie smakują. Do tego tłuczone ziemniaczki, buraczki zasmażane i obiad gotowy 😉

Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej (lub wieprzowo – wołowe)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • mleko do namoczenia bułki (lub woda)

Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim – przygotowanie:

Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić.

Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę, odciśniętą bułkę i bardzo drobno posiekaną paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, czosnek niedźwiedzi, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować podłużne kotlety. Następnie obtoczyć w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (około 5 – 6 minut z każdej strony).

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *