Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim to lekka modyfikacja tradycyjnych kotletów. Soczyste i świetnie smakują. Do tego tłuczone ziemniaczki, buraczki zasmażane i obiad gotowy 😉
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej (lub wieprzowo – wołowe)
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- mleko do namoczenia bułki (lub woda)
Kotlety mielone z papryką i czosnkiem niedźwiedzim – przygotowanie:
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić.
Do miski przełożyć mięso mielone, zrumienioną cebulkę, odciśniętą bułkę i bardzo drobno posiekaną paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, czosnek niedźwiedzi, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę (najlepiej dłonią) i uformować podłużne kotlety. Następnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (około 5 – 6 minut z każdej strony).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: