Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami


Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi to przepyszna przekąska na gorąco,  idealna z chrupiącą bagietką oraz lampką białego wina. Bardzo polecam! 🙂

Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami

Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami

Składniki:

  • 1 ser camembert (120 g)
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • podpieczona bagietka

Przygotowanie:

Czosnek obrać i pokroić na plasterki.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.

Ser przełożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu naciąć skórkę w kratkę i powciskać plasterki czosnku. Na wierzch położyć rozmaryn i posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Obok położyć gałązkę pomidorków koktajlowych. Ser i pomidorki polać oliwą z oliwek. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i podawać z podpieczoną bagietką oraz lampką białego wina.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczone figi z serem camembert i orzechami włoskimi

Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan

Feta pieczona z figami, pistacjami i rozmarynem

Piersi kurczaka z orzechowo – pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Ser smażony z kminkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *