Piernik ekspresowy z polewą czekoladową i posypany uprażonymi orzechami włoskimi to przepyszny piernik last minute dla zabieganych. Wyjątkowo prosty do przygotowania, puszysty i wilgotny. Koniecznie przygotujcie! 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 pełne łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa z orzechami włoskimi:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka, dodać mleko, cukier, miód i olej. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut.
Polewa czekoladowa:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać ciasto i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Piernik z suszonymi śliwkami
→ Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem