Piernik ekspresowy


Piernik ekspresowy z polewą czekoladową i posypany uprażonymi orzechami włoskimi to przepyszny piernik last minute dla zabieganych. Wyjątkowo prosty do przygotowania, puszysty i wilgotny. Koniecznie przygotujcie! 🙂

Piernik ekspresowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa z orzechami włoskimi:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Do miski wbić jajka, dodać mleko, cukier, miód i olej. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernika. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut.

Polewa czekoladowa:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać ciasto i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Piernik na Guinnessie

Piernik z suszonymi śliwkami

Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

Korzenne ciasto dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *