Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą, doprawiona ziołami prowansalskimi. W środku mięciutka, z wierzchu chrupiąca. To pomysł na pyszny wegetariański obiad lub ciepłą kolację.
Ciasto filo ze szpinakiem zwinęłam w harmonijkę, gdzieniegdzie powciskałam plasterki cukinii i sera feta. Całość zalałam masą jajeczną i zapiekłam. Ciekawy pomysł i wart wypróbowania 🙂
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą
Składniki na zapiekankę z ciasta filo:
- 4 – 5 płatów ciasta filo
- 1 cukinia (wąska)
- 200 g sera feta
- około 180 g świeżego szpinaku
- 300 g śmietany kremówki 30 %
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Patelnię cienko posmarować oliwą i lekko zrumienić cukinie z obu stron.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić drobno posiekany czosnek i lekko posiekany szpinak. Chwilkę smażyć mieszając, aż szpinak zwiędnie.
Ciasto filo pokroić na paski o szerokości naczynia do zapiekania. Na każdy pasek nałożyć po około 1 płaskiej łyżce szpinaku i rozłożyć go na całym pasku. Potem zmarszczyć jak harmonijkę i przełożyć do naczynia do zapiekania. Czynność powtarzać, aż naczynie się wypełni. Następnie gdzieniegdzie powciskać plasterki cukinii i pokrojony na plastry ser feta (około 0,5 cm). Za pomocą pędzelka wierzch delikatnie posmarować oliwą z oliwek.
Do miseczki wbić jajka i dodać śmietanę kremówkę, zioła prowansalskie, sól (nie za dużo bo feta jest słona) i pieprz. Roztrzepać. Masą jajeczną zalać całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 30 – 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: