Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą


Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą, doprawiona ziołami prowansalskimi. W środku mięciutka, z wierzchu chrupiąca. To pomysł na pyszny wegetariański obiad lub ciepłą kolację.

Ciasto filo ze szpinakiem zwinęłam w harmonijkę, gdzieniegdzie powciskałam plasterki cukinii i sera feta. Całość zalałam masą jajeczną i zapiekłam. Ciekawy pomysł i wart wypróbowania 🙂

Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą

Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, cukinią i fetą

Składniki:

  • 4 – 5 płatów ciasta filo
  • 1 cukinia (wąska)
  • 200 g sera feta
  • około 180 g świeżego szpinaku
  • 300 g śmietany kremówki 30 %
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Patelnię cienko posmarować oliwą i lekko zrumienić cukinie z obu stron.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić drobno posiekany czosnek i lekko posiekany szpinak. Chwilkę smażyć mieszając, aż szpinak zwiędnie.

Ciasto filo pokroić na paski o szerokości naczynia do zapiekania. Na każdy pasek nałożyć po około 1 płaskiej łyżce szpinaku i rozłożyć go na całym pasku. Potem zmarszczyć jak harmonijkę i przełożyć do naczynia do zapiekania. Czynność powtarzać, aż naczynie się wypełni. Następnie gdzieniegdzie powciskać plasterki cukinii i pokrojony na plastry ser feta (około 0,5 cm). Za pomocą pędzelka wierzch delikatnie posmarować oliwą z oliwek.

Do miseczki wbić jajka i dodać śmietanę kremówkę, zioła prowansalskie, sól (nie za dużo bo feta jest słona) i pieprz. Roztrzepać. Masą jajeczną zalać całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 30 – 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano

Omlet z awokado, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *