Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami


Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami to danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta. Sos przygotowałam na bazie śmietany kremówki z dodatkiem białego wytrawnego wina, musztardy francuskiej, kaparów i natki pietruszki. Polędwiczki są delikatne i rozpływające się w ustach, a z pysznym sosem tworzą niebanalne danie. Polecam! 🙂

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (700 g)
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić z błonki, pokroić w plastry (około 2 cm) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyć obsmażone polędwiczki, wlać wino i bulion. Dusić pod przykryciem około 20 minut, do miękkości mięsa. Następnie dodać śmietankę, musztardę francuską i odsączone kapary. Zagotować, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu

Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak

Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym

Stir – fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji

Piersi z kurczaka  w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.