Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami to danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta. Sos przygotowałam na bazie śmietany kremówki z dodatkiem białego wytrawnego wina, a także musztardy francuskiej, kaparów i natki pietruszki. Polędwiczki są delikatne i rozpływające się w ustach, a z pysznym sosem tworzą niebanalne danie. Z pewnością warto przygotować 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (700 g)
- 300 g śmietany kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym – przygotowanie:
Polędwiczkę oczyścić z błonki, pokroić w plastry (około 2 cm) i lekko rozbić tłuczkiem. Potem doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyć obsmażone polędwiczki, wlać wino i bulion. Dusić pod przykryciem około 20 minut, do miękkości mięsa. Następnie dodać śmietankę, musztardę francuską i odsączone kapary. Na koniec zagotować, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu
- Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak
- Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym
- Stir – fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji
- Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i kaparami