Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami


Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami to danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na święta. Sos przygotowałam na bazie śmietany kremówki z dodatkiem białego wytrawnego wina, a także musztardy francuskiej, kaparów i natki pietruszki. Polędwiczki są delikatne i rozpływające się w ustach, a z pysznym sosem tworzą niebanalne danie. Z pewnością warto przygotować 🙂

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparamiPolędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z kaparami

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (700 g)
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym – przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić z błonki, pokroić w plastry (około 2 cm) i lekko rozbić tłuczkiem. Potem doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyć obsmażone polędwiczki, wlać wino i bulion. Dusić pod przykryciem około 20 minut, do miękkości mięsa. Następnie dodać śmietankę, musztardę francuską i odsączone kapary. Na koniec zagotować, wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *