Kolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- plasterek masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałeczek chili
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 200 g makaronu „Czaniecki” w kształcie ryżu
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- sałata
- sól
Sos tamaryndowy:
- 4 łyżki wody
- 4 łyżeczki pasty tamaryndowej (Użyłam rzadkiej pasty. Jeśli jest to gęste puree, dajemy połowę mniej)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić.
- Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić.
- Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Jajka ugotować na twardo.
- Paprykę czerwoną posiekać.
- Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron, drobno pokrojone jajka, paprykę, posiekaną kolendrę i sok z limonki.
- Wszystko wymieszać i doprawić solą.
Sos tamaryndowy:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu.
Gotową sałatkę nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty i polać przygotowanym sosem tamaryndowym.
Smacznego 🙂